Čokoládový fondant s pomerančovou omáčkou
Ingredience pro 6 osob:
Hořká čokoláda na vaření 110g, máslo 90g, cukr krupice 100g, hladká mouka 60g, vejce celé 4ks, pomeranče 2 ks, cukr krupice na omáčku 90g, čerstvá vanilka ½ lusku, máslo na vymazání formy, máta na zdobení a cukr moučka.
Postup:
Čokoládu a máslo si rozpustíme ve vodní lázni v misce, vejce a cukr si pomalu zamícháme, ale šlehat opatrně aby nám směs nenapěnila, pomalu přidáváme hladkou mouku a nakonec přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem (nemá být horká, po rozpuštění ji necháme lehce vychladnout).
Vymažeme si formy na pečení, já osobně používám silikonové je to lepší pro manipulaci a po upečení vám z nich fondant vyskočí sám. Doporučoval bych rozměr na výšku 6cm a šířka 5cm, je to důležité pro zvolenou teplotu a čas.
Takže rozpuštěnou čokoládu jsme přidali do směsi a opět lehce zašleháme, pak naplníme do formy, ale jen z půlky, pak přidáme kousek čokolády a doplníme směsí ne úplně po okraj a dáme do trouby předehřáté na 185°C na 9 minut, zatím co pečeme si nastrouháme pomerančovou kůru asi tak jednu malinkou kávovou lžičku, pak vymačkáme šťávu z obou pomerančů a dáme ji vařit, přidáme cukr a rozpůlený vanilkový lusk, necháme to vše malinko povařit aby se nám zredukovalo množství o ¼ a pak vydlábneme z vanilky dužinu a ponecháme v omáčce, zbylou slupku z vanilky můžete nechat vysušit a přihoďte si ji do cukru, cukr tak dostane jemnou chuť a vůni vanilky.
Takto udělanou omáčku nalijete na talíř a na omáčku překlopíte teplý čokoládový fondant z kterého vám po rozpůlení poteče čokoláda, ozdobíme mátou, posypeme cukrem a máme hotovo.